Ronald Visser zingt in verzorgingshuizen

04 september 2016

Dirigent Ronald Visser begeleidt drie koren, waarvan de leden vooral als liefhebberij een avondje in de week willen zingen. Optreden deden ze in principe niet, totdat De Gasthuizen hen op het idee bracht om senioren met hun muziek te verblijden. Inmiddels hebben ze twee concerten verzorgd, het derde is op dinsdagavond 20 september om 19.30 uur met het koor ‘Return Again’ in woonzorgcentrum De Kievitsbloem.

“De koorleden willen vooral graag een repertoire waarvoor ze niet eindeloos hoeven te oefenen”, legt Visser uit. “De muziek moet toegankelijk zijn en het liefste willen ze de muziekstukken in tien minuten kennen.” Met twee van de drie koren, Anam Cara (Keltisch voor zielsvriend) en Return Again, repeteert de dirigent wekelijks in een klein kerkje, net aan de Hattemse kant van de oude IJsselbrug. De koren tellen ruim twintig leden en zingen canons, muziek van over de hele wereld en mantra’s. Visser: “De stukken bestaan uit levendige melodieën en steeds herhalende teksten.”

Nederlandstalig

Begin april verzorgde Visser een optreden bij de Oude Mars voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Eind mei volgde het tweede optreden bij Driezorg-locatie Venus. “Ouderen vinden het altijd prettig als je ook wat Nederlandstalige liederen in je repertoire hebt”, is zijn ervaring. “Die nummers blijven vaak lekker in het geheugen hangen. We verzorgen ook meer interactieve optredens. Verhoudingsgewijs werken veel koorleden in de zorg. Zij lopen vaak de zaal in om mensen te stimuleren om mee te zingen. Dat werkt heel goed.” In het najaar volgt het derde en voorlopig laatste concert. “Veel koorleden zijn in de zomer op vakantie, vandaar dat we het volgende concert voor eind september in de agenda hebben gezet. De gesprekken worden al gevoerd, maar een definitieve locatie is er nog niet”, aldus de dirigent.

Informeel

De koren treden minimaal een uur op. Na afloop gaan de zangers meestal nog even de zaal in voor een praatje. Visser: “De reacties zijn vaak erg enthousiast. Toen we ooit bij de Kievitsbloem waren, zeiden de mensen dat ze het zo prettig vonden dat we niet in officiële outfit gingen staan en dan gingen zingen. Wij werken heel informeel. Ik kondig ieder nummer aan, we maken een praatje en een grapje met ons publiek en houden het concert zo heel laagdrempelig. Dat wordt erg gewaardeerd.”

Workshops

De dirigent is blij dat hij de drie concerten met hulp van het Zwolse fonds De Gasthuizen kan realiseren. “Naast het dirigeren, verzorg ik ook workshops onder de naam ‘Ronald Zingt’. In die hoedanigheid ben ik ooit gevraagd workshops te organiseren bij een vrouwen-servicegroep. Dat was hartstikke leuk. Achteraf werd ik benaderd door een bestuurslid van De Gasthuizen die vroeg of ik dat ook voor senioren wilde doen. Zo is het balletje gaan rollen.”

Ronald Visser kreeg de toekenning van De Gasthuizen na het indienen van een officiële aanvraag. De Gasthuizen geeft financiële steun aan uiteenlopende initiatieven voor Zwolse senioren. 

Terug naar overzicht
Ronald Visser zingt in verzorgingshuizen