Molenzicht geniet van fiets-aanhanger

15 augustus 2016

Een aantal cliënten van zorgboerderij Molenzicht, gelegen aan de Wijheseweg tussen Zwolle-Zuid en Windesheim, werkt met slecht weer in de fietsenwerkplaats, maar gaat er met mooi weer graag op uit. Vrijwilliger Willem Bosch kan sinds de aanschaf van een fiets-aanhanger met drie cliënten tegelijk op pad.

Verdeeld over de week bezoeken zo’n veertig à vijftig cliënten de zorgboerderij. Het zijn vooral ouderen met de ziekte van Alzheimer of met psychologische of lichamelijke beperkingen, weet Bosch te vertellen. Ze verzorgen de dieren, zijn in de tuin actief of doen andere werkzaamheden. En met mooi weer gaan de vrijwilligers met ze fietsen.

Duofiets
Sinds drie jaar kent de zorgboerderij een fietsenwerkplaats waar twee vrijwilligers actief zijn. Daar repareren ze met zo’n vijf cliënten fietsen van mensen uit de buurt en knappen tweedehands fietsen die van afhaalcentrale AFAC afkomstig zijn op voor de verkoop. Willem: “We herstellen ze, zodat ze weer als tweede reserve- of stationsfiets geschikt zijn.” Verder beschikt Molenzicht over een duofiets, waarmee de vrijwilligers met cliënten kunnen fietsen.

Aanhanger
Op zo’n duofiets kunnen twee personen, legt Willem uit. “Twee jaar geleden zag ik voor het eerst dat er ook een aanhanger voor is, zodat je bij één rit drie cliënten kan meenemen. De cliënten vinden de tochtjes over het algemeen schitterend. Met name ouderen halen onderweg herinneringen op en ook al rijd je hier meerdere keren langs de molen van Windesheim, ze genieten iedere keer weer.”

Sparen
De aanschaf van de aanhanger bleek een forse uitgave. De constructie ervan is zeer stevig en er zitten armleuningen en gordels in. De vrijwilligers besloten zelf te gaan sparen om de benodigde 4.400 euro bij elkaar te krijgen. “We realiseerden ons dat dat heel lang gaat duren”, vervolgt Willem. “Met de opbrengsten uit de fietswerkplaats zouden we zo’n tien à vijftien jaar nodig hebben.” Via krantenberichten en internet kwam hij op het idee om De Gasthuizen aan te schrijven. “Ik dacht: laat ik het eens proberen. Des te groter was mijn blijdschap en verrassing dat ons verzoek werd gehonoreerd.” De gift betekende dat Molenzicht de aanhanger dit voorjaar al kon aanschaffen en dat vrijwilligers en cliënten nu nog meer kunnen genieten van de fraaie omgeving van de zorgboerderij. 

Willem Bosch kreeg de toekenning van De Gasthuizen na het indienen van een officiële aanvraag. De Gasthuizen geeft financiële steun aan uiteenlopende initiatieven voor Zwolse senioren. 

Terug naar overzicht
Molenzicht geniet van fiets-aanhanger