Cliënten Kievitsbloem leven zich uit op dansvloer

04 november 2015

ZWOLLE - Het is groot feest op 12 november bij zorgcentrum De Kievitsbloem in Zwolle-Zuid. Een groep mensen bouwt dan een danspaleis op waar bewoners en hun familieleden een middag 'ouderwets' kunnen dansen.

"Ik vond het initiatief op Twitter", vertelt zorgmanager Marianne Willems enthousiast. "Organisatie Het Danspaleis bouwt een echte ballroom op met behulp van scholen en vrijwilligers uit de buurt. Ze zien muziek als een magisch middel om mensen bij elkaar te brengen en in beweging te zetten: een disco voor ouderen waar jong en oud elkaar ontmoeten. Er komt geen dj, maar een platendraaier en het enige wat je eigenlijk nodig hebt, is een dansvloer." 
De activiteit van het zorgcentrum wordt gehouden rond de Dag van de Mantelzorg, 10 november. Het is dan ook de bedoeling dat familieleden en mantelzorgers met de veelal dementerende cliënten gaan dansen. Willems: "De vrijwilligers houden een oogje in het zeil en kijken bijvoorbeeld ook wie er een duwtje in de rug nodig heeft om de vloer op te gaan. Er worden postertjes en flyers gemaakt om mensen te enthousiasmeren. Ik verwacht in totaal minimaal tachtig mensen."

Huiskamers
Stichting Danspaleis uit Amsterdam verzorgt de contacten met scholen voor het inschakelen van hulp van vrijwilligers en stagiairs. Het dansfestijn wordt gehouden van 14.00 tot 17.00 uur. De zorgmanager verwacht dat met name cliënten van de vier huiskamers van de Kievitsbloem van de partij zullen zijn. "We beschikken over een grote zaal waar we het danspaleis kunnen houden. Ik denk dat het zowel voor de cliënten als voor de mantelzorgers en familieleden heel erg leuk wordt. Kinderen kunnen hun vader of moeder dan weer eens in een heel andere sfeer zien. Bovendien doet muziek veel met mensen. Het blijft vaak goed in het geheugen zitten."

Donatie
Om dit feest te kunnen organiseren, klopte de zorgmanager aan bij het Zwolse fonds De Gasthuizen en de Stichting Dokter E.H. Hengeveldfonds, speciaal voor zorgcentrum De Kievitsbloem opgericht. De steun van beide organisaties vindt Willems 'hartstikke belangrijk'. "We hebben er vaker donaties van gehad. Zonder deze hulp is het organiseren van activiteiten van deze grootte voor ons onmogelijk."
Zorgcentrum De Kievitsbloem kreeg de toekenning van De Gasthuizen na het indienen van een officiële aanvraag. De Gasthuizen geeft financiële steun aan uiteenlopende initiatieven voor Zwolse senioren. Kijk voor meer informatie op www.degasthuizen.nl.

Terug naar overzicht
Cliënten Kievitsbloem leven zich uit op dansvloer