Het avontuur van de ouderdom

15 augustus 2019

Als we het woord ‘oud’ gebruiken, waar hebben we het dan over? Het zachte van oude wijn? Het pittige van oude kaas? Het ontroerende van een oud handschrift? Het kostbare van een oud schilderij? Dominicanen Klooster Zwolle organiseert een ‘kloostercollege’ met als titel ‘Het avontuur van de ouderdom’ en de driedelige cursus ‘Ouder worden als spirituele weg’.

‘De kinderen en kleinkinderen zijn grootgebracht. Er is tijd voor musea en weekendjes weg, maar waar sta je ’s ochtends nou écht voor op?’ beschrijft Bastiaan van den Berg het gevoel waar veel ouderen mee kampen. Hij is theoloog en programmacoördinator van Dominicanen Klooster Zwolle en zette het kloostercollege ‘Het avontuur van de ouderdom’ en de driedelige cursus ‘Ouder worden als spirituele weg’ op het programma.
Van den Berg is ervan overtuigd dat ouderen een grote waarde hebben voor anderen, voor de maatschappij. ‘Ouderen moeten we niet alleen zien als de groep die hulpbehoevend is, maar ook als een groep die iets kan geven.’ 

Bron van het leven
Het kloostercollege, met wetenschapster Hanne Laceulle als spreker, zet dat thema op de kaart. Zij vindt dat er veel te somber wordt gedaan over ouderen. Dominicaan Jozef Essing (84 jaar) deelt zijn eigen ervaringen: ‘Je komt tijdens het ouder worden dichter bij de bron van het leven. Ik laat los wat ik ‘moet’ en sta meer open voor wat er gebeurt.’ Hij deelt zijn gedachtes tijdens het kloostercollege in een column.

Vreugde
De driedelige cursus ‘Ouder worden als spirituele weg’ snijdt hetzelfde thema aan en biedt ruimte voor het uitwisselen van gedachten en ervaringen. De cursus wordt begeleid door pastor Corinne van Nistelrooy en de dominicaanse zuster Baptiste Tuin. ‘De cursus geeft inzicht in onderwerpen als: waar sta ik als oudere? Hoe ben ik daar gekomen? Waar zit mijn pijn, waar zit mijn vreugde? Vind ik ouder worden eng of heb ik er juist zin in? Ben ik bezig met de dood of juist met wat ik wil doen?’ 

Hulp van De Gasthuizen
Dominicanen Klooster Zwolle ontving een bijdrage van De Gasthuizen voor het organiseren van het kloostercollege en de cursus. Het klooster is niet de eerste die een bijdrage van het Zwolse fonds De Gasthuizen ontvangt. Het fonds bestaat in 2019 tien jaar. Maar liefst 340 initiatieven voor senioren kregen in de periode 2009 – 2019 een financiële bijdrage van De Gasthuizen. 

10.000 euro beschikbaar
In het jubileumjaar 2019 pakt De Gasthuizen extra uit. Wie iets goeds doet voor Zwolse senioren, maakt in oktober 2019 kans op de ‘Jubileumjubel’, 10.000 euro bestedingsruimte. Het bestuur van De Gasthuizen reikt dit grote bedrag uit bij wijze van hoge uitzondering. Kijk op www.degasthuizen.nlhoe een initiatief kans maakt op de ’Jubileumjubel’, oftewel 10.000 euro bestedingsruimte.

Aanmelden 
Kloostercollege ‘Het avontuur van de ouderdom’: donderdag 12 september, 20.00 - 21.30 uur, 12,50 euro (studenten 7,50 euro).
Cursus ‘Ouder worden als spirituele weg’: maandag 16 en 30 september en maandag 14 oktober, 14.30 – 17.00 uur, 30 euro
Aanmelden kan via www.kloosterzwolle.nl of bij de receptie van het klooster aan de Assendorperstraat in Zwolle.
 

Terug naar overzicht
Het avontuur van de ouderdom