Bridgeclub P.E.C. analyseert wedstrijden met nieuwe dupliceermachine

04 december 2015

Een heel goede speler kan met heel slechte kaarten winnen. Nu kunnen we de prestaties exact vergelijken en ook zien waarom een betere speler ook beter presteert.

De meer dan zestig jaar oude bridgeclub P.E.C. is ooit ontstaan uit de voetbal- en atletiekvereniging. Op een gegeven moment zijn de bridgers zelfstandig verder gegaan, maar de naam PEC is behouden. De leden spelen wekelijks in Café Restaurant Stilo aan de Van Wevelinkhovenstraat. "Het gaat goed met de vereniging", stelt secretaris Jacques Tijhaar tevreden vast. "Eén Zwolse vereniging is groter, de rest is kleiner. Iedere week spelen we een interne competitie op vier niveaus. Na een serie van vier à vijf avonden kunnen de deelnemers promoveren of degraderen naar een ander niveau. We gaan ervoor om goed te spelen, maar niet ten koste van alles. De gezelligheid is bij ons uiteindelijk belangrijker dan de prestaties."

Kaartverdeling
Het was altijd gebruikelijk dat aan het begin van de speelavond iemand de kaarten schudde voor de vier lijnen A, B, C en D. Tijhaar: "Iedere lijn begon zo met andere spellen. Met de dupliceermachine krijgt iedere lijn nu precies dezelfde kaartverdeling. Een heel goede speler kan met heel slechte kaarten winnen. Nu kunnen we de prestaties exact vergelijken en ook zien waarom een betere speler ook beter presteert."

Huiswerk
De 24 spellen van een avond worden drie keer machinaal gedupliceerd. De resultaten van de spellen worden aan het einde van de avond ingetoetst in de computer, waarna de gegevens naar de leden worden gestuurd. "Voor wie dat wil, een stukje huiswerk", volgens Tijhaar. "We zijn een groot voorstander van deze methode, omdat we dan alles na afloop kunnen nazien. En dat is heel leerzaam."

Blij
Bridgeclub had zelf niet de middelen voor de dupliceermachine en klopte daarvoor aan bij het Zwolse fonds De Gasthuizen. Dat kende een bijdrage van 1.500 euro toe. "We zijn ontzettend blij met de gift, anders hadden we de machine niet kunnen kopen. Dan hadden we nog met de pet moeten rondgaan", realiseert de secretaris zich. Bridgeclub P.E.C. kreeg de toekenning van De Gasthuizen na het indienen van een officiële aanvraag. De Gasthuizen geeft financiële steun aan uiteenlopende initiatieven voor Zwolse senioren. Kijk voor meer informatie op www.degasthuizen.nl.

Terug naar overzicht
Bridgeclub P.E.C. analyseert wedstrijden met nieuwe dupliceermachine